dimarts, 19 de febrer de 2013

Èxit d'assistència al Carnestoltes tot i els entrebancs de l'Ajuntament


Una altra forma d'entendre l'oci nocturn en diades assenyalades: la gratuïtat com a pilar fonamental de les festes populars al carrer. Aquesta és la fórmula que des de fa 5 anys utilitza la Greda a l'hora de plantejar el Carnestoltes Popular d’Olot, posant sobre la taula una alternativa a la política que es fomenta des de les institucions: l'oci nocturn en espais tancats privats i de pagament. Aquesta manera d'entendre el Carnestoltes va dur a centenars de joves de tota la comarca a emplenar la plaça Pia Almoina, que va quedar petita.


Aquesta edició del Carnestoltes Popular va ser especial ja que la Greda va inaugurar el seu nou equip de so, que forma part d'un projecte més ambiciós anomenat "Greda So i Llum". És un pas endavant que fan les entitats i moviments socials cap a l'autogestió ja que, a preu de lloguer social, es podrà disposar d'un equip de so amb un tècnic que els ajudarà a muntar. Tots els diners destinats al projecte repercuteixen directament al manteniment i a la compra de nou material. Es tracta, doncs, d’un equip de tots i per a tots.

Com cada any, en la línia de recuperar (v)belles tradicions arrelades a la comarca, al llarg de la nit es va cremar el Rei Carnestoltes. Els candidats i candidates d'enguany eren: Júlia Sala (regidora del PP), Rosa Maria Llandrich (regidora de PxC), Juan Roig (director de Mercadona) i Pere Palacín (Director General de Mines, que és qui ha donat els permisos pel Fracking a la Garrotxa). Després de sotmetre els candidats a votació popular, la Reina del Carnestoltes elegida va ser la Rosa Maria Llandrich, amb quasi el 50% dels vots: un reconeixement més que merescut.

Però no tot són flors i violes. El fet de reagrupar els joves a les places no agrada a tothom. El caràcter reivindicatiu de l'acte i les nominacions periòdiques a diferents regidors i obres de govern, han aconseguit cridar l'atenció del Regidor de Via Pública Josep Ferrés. En les últimes edicions, la Greda va organitzar el Carnestoltes al Firal ja que és un bon emplaçament per l'acte: suficientment gros com perquè la gent estigui còmode, i cèntric. Enguany, des de l'Ajuntament han al·legat problemes amb els veïns per tal d'arraconar el Carnestoltes Popular i gratuït a una plaça petita, lluny de l'afluència de gent; obligant-nos, a més, a tancar a les 2 de la nit, que és just quan els joves arriben de sopar. Des de la Greda, creiem que els motius reals no són els exposats per l'equip de govern, sinó que es tracta d’una estratègia que pretén marginar una alternativa real d'oci nocturn arrelada al territori i amb consciència popular.

Malgrat tot, volem donar les gràcies a tots els que vau apropar-vos a gaudir d'una magnífica vetllada de Carnestoltes. Després que l'Ajuntament ens posés tants entrebancs, veure la plaça plena de gent passant-s'ho bé ens dóna la força que des de les institucions ens intenten treure. L'any vinent més, i amb més força que mai.

Brutes tous i pocasoltes!

Cap comentari: